daily weekly weekly Type and level of studies: Undergraduate academic studies. Course name: Introduction to Neo Kratka povest o Grčkoj. Beograd: Jasen. Mutavdžić, Predrag. Prokvašen vodom, uprljan glibom, noge podbio o kamenje, raskrvario na oštrome šljunku, ozario koprivama, izbo na glogovu Joe pristade, a povest će i mene sa sobom ako dopusti gospoda Joe. 2U grčkoj mitologiji div sa stotinu očiju, vječno budan. Bit će tek kratka šetnja u rane jutarnje sate.

Author: Kigat Faeshura
Country: Qatar
Language: English (Spanish)
Genre: Spiritual
Published (Last): 23 May 2012
Pages: 46
PDF File Size: 15.70 Mb
ePub File Size: 4.70 Mb
ISBN: 335-8-53200-241-4
Downloads: 99691
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Gardakinos

Kad pogledah gore prema njemu, cijedila se s njega kap po kap, a mojoj se potitenoj svijesti uini pobest gledam sablast, koja me upuuje prema galijama. Nije mi bilo jasno je li uope shvatio moju namjeru, jer nisam razumio njegova pogleda, a sve se odigralo u tili as.

Znao sam da gospoda Joe vodi kuanstvonajstroom tedljivou, te bi se moglo dogoditi da krztka pri mom lopovskom pothvatu u smonici ne doe ba nita pod ruku. Pratetka gospodina Wopslea nije upravljala samo ovim Odgojnim zavodom, ve je u istoj prostoriji drala takoer duani sa svakovrsnim potreptinama.

E, gospodine, pogodiste ba u glavu! Gospoda Joe bjee domaica koja nadasve voli istou, ali takoer i prava umjetnica u tome da svoju istou uini neprijatnijom i nepod-noljivijom od same prljavtine. grckok

Carls Dikens – Velika ocekivanja

Na galije ubacuju ljude to ubijaju, provaljuju, krivotvore novac i poinjaju kojekakva zla i opaine, a svi poinju time da postavljaju pitanja. Kidnuh s galije bez iije pomoi. Dajte mu vina, kumo, jamim da u njemu nema katrana.

I do dna odgovori narednik. Ili djevojice priklopi gospodin Hubble. Joeu je oito bilo neugodno to, prema njegovu miljenju, nemam teka pri jelu, pa povesr odgrize komad svoje krike, kao da mu osobito ne prija.

Neznanac se tre, potra malo, stade i pogleda preko ramena. Joe je bio lijep mukarac, svijetloute kovrave kose s obje strane svoga glatkog lica i s oima tako neodreene modrine te se inilo da su se arenice nekako ras-plinule u bjeloonicama. Narednik i vojnici pokraj njega potiho povfst se dogovarali kad pristi-gosmo Joe i ja. Kada ti se priinilo?

Jako volim boine pjesme, i to je najbolji razlog grkcoj ih nikada ne ujem. Kada sam pomislio na to, podide me jeza, a kada vidjeh kako goveda podiu glave i bulje za njim, u udu sam se pitao ne misle li i ona to i ja. Tako je obilno 18sipao vino da je zatraio da mu se donese ak i druga boca, pa je i ta ba kao i prva u tili as planula u njegovim podanim rukama. Uas, koji bi me spopadao kad god bi se gospoda Joe pribliila smonici, ili izala iz sobe, moe se opvest jedino s kajanjem kad sam pomiljao na ono to su moje ruke uinile.

Related Posts  IVAN ILLICH LA CONVIVENCIALIDAD PDF

A gdje si ti, dobijesa? Tresla poveat je itavo vrijeme tako silna drhtavica da je zaista pravo udo to je drao grli boce u zubima, a da ga pritom nije pregrizao. A sada, kovau, ako ste spremni, vojska Njegova Velianstva kralja je spremna! I doe vrijeme da sam ga mogao izdravati: Kada mu pruie au, zaeli njegovu velianstvu dug ivot, a nazonima sretan Boi, istrusi je naiskap i ob-lizne usne.

Gologlav, kgatka cipela, a glavu umotao starom krpom.

Carls Dikens – Velika ocekivanja – [PDF Document]

Zato bi uvijek doao sa strahovitom gomilom ljudi i podigao takvu buku pred vratima kue, gdje smo se sklonuli, da su svaki put digli ruke od nas i izruili nas njemu.

Gosti zaagorie ushienim odobravanjem.

Radio sam, vjeruj mi, Pipe, dosta teko. Nestade pudinga, grc,oj lice gospodina Pumblechooka opet zasija pod blagim i veselim djelovanjem borovike s vodom, i ja se ve ponadah u mislima da u bez vee nevolje pre-turiti dan, kadno sestra zapovjedi Joeu: Moja sestra ponovi jo otrije nego obino: Vojnik s koarom brzo izvadi svijeu, zapali na njoj tri-etiri baklje, uzme jednu sebi, a ostale porazdijeli drugima.

Dotle sam donekle sredio svoje ratrkane misli. Zna, Pipe ree Joe i zastane da po svom obiaju zamiljeno proarka vatru, pa me opet pogleda to je mnogo kodilo mome kolovanju.

Moja sestra pode po kameni vr, vrati se s njime i natoi ujaku rakije, jer osim njega nitko nije htio piti. Za to sam vrijeme teturao po kuhinji kao da sam malo pripit, jer me je Joe as prije spustio na noge. Momci dohvatie puke i svrstae se u stroj. Poto je skinula oi s njega, Joe kriom sastavi svoja dva kaiprsta grkoj obliku kria kao ugovoreni znak da je i njegov kri, gospoda Joe, zle volje.

Related Posts  HYPERION DISCLOSURE MANAGEMENT XBRL FILETYPE PDF

Prokleto gvode na mojoj ranjenoj nozi! Zbog njihovih napola hromih nogu stupali smo polagano, a bili su ve toliko iznureni da smo dvaput-triput stali dok su se odmarali. To nije nimalo vano odgovori narednik od pivest ne e, pri-jane moj, imati ba veliko zadovoljstvo, jer si se i ti naao u nebranom grou.

U tim trenucima bilo mi je jasno da je to turobno, koprivama zaraslo mjesto groblje, a da su Philip Pirrip, neko lan ove upe, i Georgiana, ena Gore Spomenutoga, mrtvi i pokopani, da su Alexander, Bartholornew, Abraham, Tobias i Roger, djeica spomenutih, takoer mrtva i pokopana a pusta ravnica iza groblja, ispresijecana nasipima, humcima i prijelazima, po kojoj pase ratrkana stoka- movara, niska olovna crta iza nje rijeka, onaj daleki divlji brlog, odakle estoko kulja vjetar – more, a maleni jadni drhtavi stvor to se stao svega toga bojati i udario u pla – Pip.

Pomislili biste da sam jedan od onih nesretnih31malih bikova u panjolskoj areni, koliko su me ljuto izranili svojim moralnim bodljama. Bio sam u smrtnome strahu od onog mladia kojemu se prohtjelo moje srce i jetra, bojao sam se svog poznanika s negvama na nozi, u smrtnome strahu od sebe samog, jer mi je na silu iznueno ono strano obeanje.

U naem kraju vazda upotrebljavamo tu kraatka za movare.

Ni jedan komad odijela nije mu pristajao, kao da nije njegovo, i to god bi tada imao na sebi, titalo ga i uljalo. Drugi bjegunac, koji se oigledno uasno plaio svoga druga, ponovi: Uzeh je, uvjeren da je ne misle ve sutradan iznijeti na stol, pa e proi neko vrijeme prije no to primijete njezin nestanak.

Tvoja sestra eli vladati. Nadajmo se ree sestra da ga ne e suvie razmaziti, no ipak se bojim To mi je bilo jasno, i to i rekoh. Puding se ve puio na vatri. Joeova kovanica bila je prigradena uz nau drvenu hrckoj, kao to su u ono vrijeme bile gotovo sve kue u naem kraju.